A fogászati tömés készítése

A fogorvos biztos kézzel lát hozzá Budapesten a fogászati tömés elkészítéséhez, ami a fogak megmentésének egyik alapvető módszere napjainkban. A 13. kerületi esztétikai fogászaton ezt többféle anyag felhasználásával végzik a hozzáértő szakemberek.

Fogtömés készítése a fogorvosnál

Fogászat fogtömés Budapest

A leggyorsabb fogászati tömés készítési módja a budapesti fogorvosi rendelőben nem minden esetben a legolcsóbb. Fóliás eljárás. A 13. kerületben a fog tömésére, preparálására többféle anyagot alkalmazhatnak a hozzáértő szájsebészek:

  • fogászati porcelán tömés
  • régi típusú amalgám fogtömés
  • fogorvosi műanyag tömés
  • fém fogtömés típusok a fogászati rendelőben
  • új típusú fogászati tömőanyagok.

A fogtömés anyagának elkészítése

A fogtömés elkészítéséhez aszerint, hogy a porcelán hány fokon olvad (folyósodik el} — az arany olvadáspontjánál alacsonyabb vagy magasabb hőfokon —, aranv- vagy platina fóliát használ a fogorvos. Az aranyfólia ugyan lényegesen olcsóbb és könnyebben polírozható az üreg praeparált felszíneihez a platina fóliánál, de mégis jobb a platina fólia használata a fogászaton, mert az aranynál alacsonyabb hőfokon folyó porcelán nem eléggé színálló, a közepes és magas hőfokon olvadó porcelán keményebb is, tartósabb is.

A fóliát az üreg falaihoz a szájban is, a modellen is gömbtömőkkel, gömbben végződő finom üvegrudacskákkal polírozzuk, éspedig többnyire cofferdam-gumin keresztül, azaz a fólia fölé helyezzük a gumilepedőt, s az utóbbit nyomkodjuk a gömbtömővel. A fóliának pontosan be kell feküdnie az üregbe, a fóliával bélelt üregben is pontosan kell látnunk az egyes éleket, az üreg sarkait, különösképpen az üreg széleit.

Fogászati szakmai fogás a fogtömésnél

A fogorvosi fóliának meg kell tartania alakját, mikor az üregből kivesszük, ennek érdekében viasszal töltjük meg, s így emeljük ki a fog vagy a modell üregéből, és így ágyazzuk be. Ügy kell beágyaznunk, hogy a fóliát minden oldalról fogja a beágyazómassza, a viasz konturált felszíne azonban szabadon legyen.

Fontos, hogy a fogász fóliának az üreg szélein túlérő szélét is megfogjuk beágyazómasszával. Ennek megszilárdulása után a viaszt kiégetjük, s előttünk áll az üreg pontos mása a fóliából, amelyet kívülről beágyazómassza tart (direkt módszer).

Foglenyomat készítése a fogorvosnál

Fólia nélkül akkor veszünk lenyomatot az üregről, ha a viaszmintát különleges masszába ágyazzuk be, melyben fólia nélkül tudjuk a porcelánt égetni. E beágyazómassza legfőbb alkatrésze alumíniumoxid, Brillat II. néven kap
ható. Vízzel keverjük péppé, s ebbe a masszába nyomjuk a viasz-inlayt, amelynek a szájba tekintő felszíne szabad marad.

Fontos, hogy ezen eljárás során úgy vegyünk lenyomatot, hogy látható legyen rajta a fognak az üreggel határos felszíne is, ezért a viasz-inlayjel in situ, esetleg zöld Kerr-masszával veszünk lenyomatot a praeparált fogról, esetenként még a szomszédos fogakról is. Mindezt a lemintázott felszínt Brillat Il.-vel tömjük ki.

Ennek megkeményedése után a Kerr-masszát és a viaszt eltávolítjuk. Ekkor előttünk áll az üreg pontos mása és környezete. A beágyazómasszában mind az üreg falait, mind a vele határos fogfelszíneket néhány csepp Brillat I. kolloidális Pt-oldattal megnedvesítjük. Az így előkészített modellben fólia nélkül égethetjük a porcelánt.

A gyors és szakszerű fogászati tömés elkészítése. Olyan témák, melyek érdekesek lehetnek az olvasók számára: gyors fogászat tömés, fogorvos a 13. kerületben, szakképzett fogorvos Budapest, fájdalommentes fogtömés.

Fogászati kezelés - amalgámtömés

A rágófelszín tömése a budapesti fogászaton

Fogorvos fogtömés Budapest.

A fogászati kezelések közül Budapesten az egyik gyakran végzett beavatkozás, a fogorvosok által rutinból végzett fogtömés.A II. osztályú üreg praeparálása során kiemeltük, hogy gyökérkezelt fogon a dentin fokozott törékenysége miatt indokolt az egész rágófelszínt - mintegy 1,5 mm vastag rétegben - amalgámmal fedni (vő. a 120. old. kifejtettekkel). Ha ilyen fogra készítjük a fogtömést, minden körülmények között rézgyűrűvel pótoljuk a kondenzálás idejére és az amalgám teljes megkötésének tartamára a hiányzó approximalis falakat. Ez esetben a rézgyűrű, természetesen, túlér occlusalis irányba a mintegy 1,5 mm-rel megrövidített fogon Budapesten a fogorvos - amennyire az antagonisták harapása engedi. így a rágófelszínt fedő amalgámot teljes egészében a rézgyűrűbe kondenzáljuk.

Ennek megfelelően kell a gyűrűt az aequatortól occlusalisan konturálni.

Ilyen esetben nem célszerű körmatricával zsaluzni, mert azt a tömés műveletének befejezte után rögtön el kell távolítani, a rézgyűrű viszont a következő órák során védi az egyébként fal nélküli tömésrészt, amely a lecsiszolt rágófelszínt fedi.

Csapos amalgámtömés felépítés

Amalgámból pótolhatjuk gyökérkezelt fog egész koronáját is a budapesti fogászaton, ha abból jóformán semmi sem tartható meg. Amalgámból a gyökércsatornában megerősített csap(ok) köré az egész koronát felépíthetjük. Ha a csap jól tart a gyökércsatornában, s az amalgámot is gondosan kondenzáljuk (hogy ezt megtehessük, ilyen esetben mindig rézgyűrűt kell a fogra - recte: gyökérre - applikálnunk!), a felépítés évekig jó szolgálatot tehet a betegnek a fogorvos.

Az amalgámfelépítés első lépése, hogy a gyökértöméssel ellátott gyökér- csatornába csapot vezetünk, s azt benne szilárdan rögzítjük. E célból el kell távolítani a gyökértömés legnagyobb részét (nagyobb Kerr-tágítóval, csapfúróval stb.), a csatornát oly bőre kell tágítani, hogy a csapot befogadja. Csapként többnyire nem nemesfémből készült huzalt használunk (igen jól bevált a Ni-tartalmú nikkelin, de a rozsdamentes acél is) vagy gyárilag készült, a facsavarhoz hasonló csapot. Ha huzalból magunk készítjük, 1,1-1,3 mm vastag, inkább nem kör keresztmetszetű huzalt használunk. Ennek legalább oly mélyre kell a gyökércsatornába érnie, amilyen magas az íny szintjétől a felépítés Budapesten.

A fogászati tömés részletei

A fogorvos Budapesten a fogászati tömés részleteit az alábbiak szerint írja le. A huzal occlusalis végét pásztorbotszerűen meghajlítjuk, ennek nem szabad elérnie a rágósíkot, ha a csapot a gyökércsatornába helyezzük. Többgyökerű fogon előnyös, ha U alakúra hajlított csapot rögzítünk két csatornában, a há- ormgyökerű felső nagyőrlőn pl. a két vestibularis gyökércsatornában, míg a palatinalis gyökércsatornába különálló csapot helyezhetünk. A házilag készült, tehát olcsó csappal szemben jobb tartást biztosít oly gyári csap(ok) használata, mely(ek) felvételére a gyökércsatornát hozzá illő fúróval tágítottuk, így a csap pontosan illik a csatornába. Keresztmetszete ne kör legyen, mert a kör keresztmetszetű csap elfordulhat.

A csapot a gyökércsatornában tejfelsűrűre kevert foszfátcementtel rögzítjük. A cementet esetleg szondával, Miller-tűvel, többnyire a Lentulo-féle gyökértömő műszerrel visszük a csatornába.

Amint a gyökércsatornát megtöltöttük cementtel, tövig belenyomjuk az előzőén kipróbált és jónak talált csapot. Amint a csap a cement kötése által rögzült, a tömendő fogra (gyökérre) rézgyűrűt helyezünk a 3. pontban leírtak figyelembevételével. Míg az orvos a gyűrűt adaptálja, addig készíti el az amalgámot az asszisztens. Ugyanúgy tömjük a fogat, ugyanúgy kondenzáljuk az amalgámot, mint nagy I. osztályú üreg esetén.

Az amalgám befejezése

Hogy a csapos amalgámfelépítés tartását fokozzuk a fogászaton, igyekszünk még a gyökéren is bizonyos tartási formájú üreget alakítani, a subpulpalis fal mentén éleket is preparálhatunk, a cavum pulpaet egészben bevonjuk az „üregbe”, és a subpulpalis fal irányába szélesedén preparálunk stb. Csapos felépítést azonban nem csupán teljes roncsolt korona esetén készíthetünk, hanem gyökérkezelt fog MOD-üregében is Budapesten a fogorvos.

A csapos amalgámfelépítéssel helyreállított fogat nem kell, de lehet és szabad koronával borítani, hídpillérként is értékesíthető, ha e célra egyébként alkalmas (ép parodontium apicale és marginale).

Fogászati kezelés - amalgámtömés és helyettesítése modern eszközökkel. Néhány további izgalmas téma, mely olvasását mindenki számára ajánljuk: fogszuvasodás kezelése házilag, fogászati kezelés Budapest, 13. kerületi fogászat árai, fogtömés készítése.