Az amalgám tömés tulajdonságai

ogászati anyagok a fogorvosnál

A fogászatban a megkevert amalgám utólagos gyúrását fölöslegessé teszi automata keverők használata, ez a keverő apránként a rendelő alapfelszerelésének tartozékává vált a fogászaton. A keverőt meghatározott időre kell működésbe hozni, s a lemért reszelékből és higanyból az előírt idő alatt optimális ötvözetet készít.

A keverési idő általában nem több egy-másfél percnél. Célszerű ezen automatából a kész amalgám egyes adagjait automata adagolóval (amalgámpisztollyal) kivenni, így ti. biztosan elkerülhetjük, hogy kézzel nyúljunk hozzá. Használata anyag takarékossági szempontból is előnyös, mert némi tapasztalattal előre jól le-mérhető, milyen mennyiségű reszelék és higany kell adott üreg töméséhez.

Az amalgám tömés

A megkevert amalgám a fogorvosnál aránylag rövid idő alatt megkeményedik, majd stabilizálódik. Keményedése után alakja gyakorlatilag állandó marad, a keményedési idő gyártmányonként különböző, és függ a feldolgozástól is, általában 10 perc és néhány óra között ingadozik a fogászat. 10 percnél ne legyen rövidebb, mert ennyi idő kell a tömés elkészítésére, viszont egy óránál ne legyen hosszabb, mert a még képlékeny amalgámtömést ráharapáskor a beteg deformálhatja, s ezzel értéktelenné teheti az orvos gondos munkáját is. Legfeljebb egy óra az az idő, ameddig csakugyan nem harap rá a tömött fogára a beteg, ha erre figyelmeztetik.

Fogászati kezelés menete

 

A megkeményedett fogászati amalgámban még további reakciók játszódnak le, végül azonban az amalgám stabilizálódik. A megkeményedés és a stabilizálódás során lejátszódó reakciókat csak részben ismerjük, ezek nagyobb részben a használt reszelék jellegétől, összetételétől stb. függenek a fogorvos. Legjobban csiszolatokon tanulmányozható, hogy milyen kristályok képződnek, s ezek miből állnak. Az amalgám stabilizációs idejének abban rejlik a jelentősége, hogy amíg vegyi és átkristályosodási folyamatok játszódnak le a már meg keményedett masszában, addig annak térfogata is változhat.

Tömés és töméstípus

 

A fogász precíziós mérésekkel kimutatták, hogy az amalgám kezdeti expanziója keményedését követően még 10 — 12 óráig tart, ezt a tágulásnak mintegy negyedét-harmadát ki egyenlítő, 12—20 óráig is eltartó zsugorodás követi a fogorvosi kezeléskor. A tömés értéke szempontjából az így létrejövő és állandósuló enyhe tágulás előnyös: a dentin rugalmassága ezt jól kibírja, s az amalgám jobban odapréselődik az üreg széléhez! Ha a zsugorodás volna nagyobb mérvű, veszélyeztetné a tömés széli záródását, a tömés szélén rés keletkeznék. Ezért fontos, hogy zsugorodó amalgámot ne használjunk.

Az amalgám tömés tulajdonságai. Ha szeretnél részletesen megismerkedni a legjobb témákkal, az alábbiakat ajánljuk: fogorvos Budapest, fogászati kezelés, Budapest klinika, fog tömés ára, fogászati klinika a 13. kerületben.

Ajánló
Kommentek
  1. Én