A fogászati tömés készítése

A fogorvos biztos kézzel lát hozzá Budapesten a fogászati tömés elkészítéséhez, ami a fogak megmentésének egyik alapvető módszere napjainkban. A 13. kerületi esztétikai fogászaton ezt többféle anyag felhasználásával végzik a hozzáértő szakemberek.

Fogtömés készítése a fogorvosnál

Fogászat fogtömés Budapest

A leggyorsabb fogászati tömés készítési módja a budapesti fogorvosi rendelőben nem minden esetben a legolcsóbb. Fóliás eljárás. A 13. kerületben a fog tömésére, preparálására többféle anyagot alkalmazhatnak a hozzáértő szájsebészek:

  • fogászati porcelán tömés
  • régi típusú amalgám fogtömés
  • fogorvosi műanyag tömés
  • fém fogtömés típusok a fogászati rendelőben
  • új típusú fogászati tömőanyagok.

A fogtömés anyagának elkészítése

A fogtömés elkészítéséhez aszerint, hogy a porcelán hány fokon olvad (folyósodik el} — az arany olvadáspontjánál alacsonyabb vagy magasabb hőfokon —, aranv- vagy platina fóliát használ a fogorvos. Az aranyfólia ugyan lényegesen olcsóbb és könnyebben polírozható az üreg praeparált felszíneihez a platina fóliánál, de mégis jobb a platina fólia használata a fogászaton, mert az aranynál alacsonyabb hőfokon folyó porcelán nem eléggé színálló, a közepes és magas hőfokon olvadó porcelán keményebb is, tartósabb is.

A fóliát az üreg falaihoz a szájban is, a modellen is gömbtömőkkel, gömbben végződő finom üvegrudacskákkal polírozzuk, éspedig többnyire cofferdam-gumin keresztül, azaz a fólia fölé helyezzük a gumilepedőt, s az utóbbit nyomkodjuk a gömbtömővel. A fóliának pontosan be kell feküdnie az üregbe, a fóliával bélelt üregben is pontosan kell látnunk az egyes éleket, az üreg sarkait, különösképpen az üreg széleit.

Fogászati szakmai fogás a fogtömésnél

A fogorvosi fóliának meg kell tartania alakját, mikor az üregből kivesszük, ennek érdekében viasszal töltjük meg, s így emeljük ki a fog vagy a modell üregéből, és így ágyazzuk be. Ügy kell beágyaznunk, hogy a fóliát minden oldalról fogja a beágyazómassza, a viasz konturált felszíne azonban szabadon legyen.

Fontos, hogy a fogász fóliának az üreg szélein túlérő szélét is megfogjuk beágyazómasszával. Ennek megszilárdulása után a viaszt kiégetjük, s előttünk áll az üreg pontos mása a fóliából, amelyet kívülről beágyazómassza tart (direkt módszer).

Foglenyomat készítése a fogorvosnál

Fólia nélkül akkor veszünk lenyomatot az üregről, ha a viaszmintát különleges masszába ágyazzuk be, melyben fólia nélkül tudjuk a porcelánt égetni. E beágyazómassza legfőbb alkatrésze alumíniumoxid, Brillat II. néven kap
ható. Vízzel keverjük péppé, s ebbe a masszába nyomjuk a viasz-inlayt, amelynek a szájba tekintő felszíne szabad marad.

Fontos, hogy ezen eljárás során úgy vegyünk lenyomatot, hogy látható legyen rajta a fognak az üreggel határos felszíne is, ezért a viasz-inlayjel in situ, esetleg zöld Kerr-masszával veszünk lenyomatot a praeparált fogról, esetenként még a szomszédos fogakról is. Mindezt a lemintázott felszínt Brillat Il.-vel tömjük ki.

Ennek megkeményedése után a Kerr-masszát és a viaszt eltávolítjuk. Ekkor előttünk áll az üreg pontos mása és környezete. A beágyazómasszában mind az üreg falait, mind a vele határos fogfelszíneket néhány csepp Brillat I. kolloidális Pt-oldattal megnedvesítjük. Az így előkészített modellben fólia nélkül égethetjük a porcelánt.

A gyors és szakszerű fogászati tömés elkészítése. Olyan témák, melyek érdekesek lehetnek az olvasók számára: gyors fogászat tömés, fogorvos a 13. kerületben, szakképzett fogorvos Budapest, fájdalommentes fogtömés.

Ajánló
Kommentek
  1. Én